Sunday, August 2, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΙΜΙΑ Δεν Ξεχνώ

ΙΜΙΑ - 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ

Αγαπητοί αναγνώστες, συμμαθητές και συμμαθήτριες,

σίγουρα λίγοι από εμάς γνωρίζουν για την κρίση των Ιμίων και για το τι έγινε 13 χρόνια πριν στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σαν μαθητές, θα θέλαμε σε αυτή την επετειακή ανακοίνωση, γράφοντας με συντομότητα το χρονικό της κρίσης του 1996, να γράψουμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να μάθουν για το τι έγινε στις ελληνικές βραχονησίδες.

Τον Ιανουάριο του 1996, ένα χρόνο περίπου μετά από μικροεπεισόδια που έλαβαν χώρα στις περιοχές Λέσβου, Καλύμνου και Ιμίων, κατά τα οποία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά, ο δήμαρχος της Καλύμνου, κ.Δημήτρης Διακομιχάλης, έφτασε σε μια από τις βραχονησίδες και ύψωσε στις 25 Ιανουαρίου την ελληνική σημαία. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις εικόνες με την ελληνική σημαία και το γεγονός προκάλεσε έξαρση στην Τουρκία. Έτσι, έφτασαν στο νησί δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ (που εδρεύει στην Σμύρνη), υπέστειλαν την Ελληνική σημαία και ύψωσαν στην ελληνική βραχονησίδα την τουρκική ημισέληνο! Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις και τουρκικά και ελληνικά αεροσκάφη δεν άργησαν να κινηθούν προς την περιοχή. Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό “Αντωνίου” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπέστειλε την τουρκική σημαία και ξαναψύωσε την Ελληνική. Τέλος, στις 31 Ιανουαρίου 1996 στις 01:40 αποβιβάστηκαν Τουρκικές Ειδικές δυνάμεις στην Μικρή Ίμια του νοτιανατολικού Αιγαίου και όταν στις 05:30 της ίδιας μέρας, έφτασε στη βραχονησίδα ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και να λάβει εις πέρας την αποστολή όσον αφορούσε την αναγνώριση ύπαρξης εχθρών στο νησί, το ελικόπτερο κατερρίφθη. Βεβαίως, μια διαδεδομένη άποψη (ιδίως στην Τουρκία) είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω… κακοκαιρίας (!!!), όμως πολλοί πιστεύουν ότι το ελικόπτερο και οι τρεις αξιωματικοί που σκοτώθηκαν, κατερρίφθη είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν ήδη στο νησί.

Όλοι, όπως ήταν φυσικό, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, ηγέτες κομμάτων και άλλοι “προνομοιούχοι”, σίγασαν και κρύφτηκαν, δείχνοντας ακόμη μια φορά την χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής! Η αληθινή αιτία αποκρύφτηκε, οι πολιτικοί δεν αντέδρασαν και αντ’ αυτού δόθηκε στην Τουρκία η αφορμή να θέσει ζήτημα για τις Γκρίζες Ζώνες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αμφισβητώντας την Εθνική κυριαρχία της πρώτης.

13 χρόνια μετά, ΚΑΝΕΙΣ δεν ενθυμάται τι έγινε στα Ίμια τον Ιανουάριο του ‘96. Το τραγικότερο όμως, είναι ότι σε κανένα δεν είναι γνωστά τα ονόματα των τριών αξιωματικών του Ελληνικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν και πολλοί θα ερωτούν, όπως έπραξαν και βουλευτές των κομμάτων στην Ελλάδα “να σκοτωθούμε για μιά βραχονησίδα άραγε;”

Οι μόνοι που θυμούνται σήμερα τα Ίμια, είναι η οικογένεια του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού και λίγοι από εμάς. Άραγε τα παλικάρια αυτά, που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, δεν αξίζει να τα ξέρει κανείς; Άραγε, η σημερινή νεολαία, έχει σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί παρά να φέρει στη θύμησή της το γεγονός αυτό και το θάνατο των τριών αξιωματικών;

31/01/1996 – 31/01/2009, 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.

Το λιγότερο που έχεις να κάνεις αυτή την μέρα, αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητέ συμμαθητή και συμμαθήτρια, είναι να μιλήσεις στον διπλανό σου και να του υπενθυμήσεις τα τρία ονόματα των παλικαριών που έπεσαν στον βωμό της “μονόπλευρης” και “αξιαγάπητης” “ελληνοτουρκικής φιλίας”, σε ένα από τα δείγματα της άχρηστης και άβουλης Ελληνικής πολιτικής διπλωματίας.

Οφείλεις να το κάνεις, γιατί δεν αξίζεις περισσότερο από αυτούς!

ΙΜΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ- ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ!

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΩΝ ΝΕΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009

No comments: