Sunday, August 2, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ενωτικό Δημοψήφισμα 1950

Το Ενωτικό Δημοψήφισμα,του Κυπριακού Ελληνισμού το 1950...

Το ιστορικό Ενωτικό Δημοψήφισμα κατά το οποίο οι Έλληνες της Κύπρου ψήφισαν για την ένωση με την μάνα Ελλάδα, διεξήχθη στο νησί μας το 1950. Στο δημοψήφισμα κλήθηκε να ψηφίσει ο κάθε Κύπριος επιζητώντας με τη ψήφο αυτή να εκπληρωθεί ο προαιώνιος πόθος των αυτόχθονων κατοίκων του νησιού μας, τον προαιώνιο πόθο του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν ήταν άλλος από την ένωση στον εθνικό κορμό με την μητέρα Ελλάδα.

Την 1η Δεκεμβρίου του 1949 συσκέπτεται μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και συζητήσεις το Γραφείο Εθναρχίας και αποφασίζεται όπως το Ενωτικό Δημοψήφισμα οργανωθεί από την Εθναρχία και κατ’επέκταση από την εκκλησία. Επίσημη ημερομηνία για την του Δημοψηφίσματος διεξαγωγή, ορίζεται η 15η Ιανουαρίου 1950. Στις 8 Δεκεμβρίου παράλληλα, κυκλοφορεί και η σχετική εθναρχική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία καλείται ο Κυπριακός Ελληνισμός να επιτελέσει ξανά το καθήκον του προς την πατρίδα ενωμένος και αδιάσπαστος: «Δι’ Ένωσιν και μόνον Ένωσιν ηγωνίσθης επί τόσα έτη. Ένωσιν και μόνον Ένωσιν καλείσαι να επισφραγίσεις διά της ψήφου σου. Σύνθημα μοναδικόν έστω διά πάντας: Ένωσιν και μόνον Ένωσιν. Και δι΄αυτήν να δοθή η ψήφος και του τελευταίου Κυπρίου...»

Ένωσιν και μόνον Ένωσιν ήταν το σύνθημα του Κυπριακού Ελληνισμού το 1950. Ένα δημοψηφίσμα που με απόλυτα πλειοψηφικό αποτέλεσμα ψήφισαν, από τους 224.747 υπέρ της Ένωσης 215.108 άνθρωποι, περίπου γύρω στο 97%.

Ένα Δημοψήφισμα, το οποίο έδειξε ποιος ήταν ο πραγματικός προαιώνιος πόθος για όλους τους Έλληνες του νησιού από ανέκαθεν. Οι Έλληνες της Κύπρου απέδειξαν ατράνταχτα και χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας ότι αποτελούν -από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα- κομμάτι του Ελληνισμού, γεγονός που δεν χωράει αμφισβήτηση λόγω της μακραίωνης και αποδεικτικής ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού στο νησί μας.

Αν και τα πράγματα, διαφοροποιήθηκαν από τότε πολύ, ωστόσο οι αγώνες μας για ενθύμηση των οποιοδήποτε ιστορικών γεγονότων, δε θα πάψουν ποτέ να υφίστανται και υποσχόμαστε πως θα μεταδίδονται και παρακάτω, αναμεταξύ μας και στις επόμενες γενιές. Αλώβητα κι άσβεστα όλα αυτά στη μνήμη μας θα είναι. Με την παρούσα ανακοίνωση, ενθυμόμαστε και τιμούμε το τότε χρονικό του ενδόξου δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα στο νησί μας, το οποίο χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, αφού δεν τηρήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο όπως και το αναφαίρετο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, δεν πραγματοποιήθηκε όπως ψήφισαν οι κάτοικοι του νησιού.


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΩΝ ΝΕΩΝΙ
ΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009

No comments: