Sunday, August 2, 2009

ANAKOINΩΣΗ: Βιβλία Ιστορίας

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ;

Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, δεν πιστεύαμε ότι θα ετίθετο θέμα αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ το Κυπριακό περνά μιά φάση-κρίση. Τα ερωτήματα μας πολλά, αλλά οι απαντήσεις πουθενά, όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο.

Αναφερόμαστε φυσικά στην εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ.κ. Αντρέα Δημητρίου, στην οποία αναφέρεται ως στόχος της σχολικής χρονιάς που διανύουμε, “η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας”. Θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα. Θεωρούμε χρήσιμο, ένας από τους μεγάλους κυρίους που πήραν τη ”γενναία” αυτή απόφαση για να πραγματοποιηθεί αυτό το ”άλμα”, να κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα της νεολαίας και να μας εξηγήσει τι επιτέλους λένε και πράττουνε οι ηγέτες αυτού του τόπου. Με την συγγραφή νέων βιβλίων Ιστορίας, μη “εθνικιστικών” (όπως είναι σήμερα εξάλλου!) θα επέλθει ελευθερία στην Κύπρο; Θα τερματιστεί ο εποικισμός, θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας οι τραγικές συνέπειες που έφερε ο Τούρκος εισβολέας κατά το πέρασμά του το ’74 στο νησί μας ή θα απαλλαγούμε από την κατοχή; Μιλήστε ξεκάθαρα και εξηγήστε μας τι πολίτες επιδιώκεται να δημιουργήσετε με τέτοια Παιδεία. Εν τέλη, είτε εσείς κύριοι, βρίσκεστε σε πλάνην οικτράν, είτε εμείς είμαστε ακραίοι και εθνικιστές! Πρέπει να καταλάβετε πολύ καλά ότι η νεολαία της σημερινής εποχής δεν κοιμάται, όπως άλλωστε θα σας βόλευε.

Βλέπουμε τους Τούρκους, με πιόνι τους τον Τ/Κ ”ηγέτη”, να κατεβαίνουν στις συνομιλίες με τον κ. Χριστόφια πιό αδιάλλαχτοι από ποτέ, ενώ η δική μας “πλευρά” να ζητά απελπιστικά μια λύση-διάλυση Διζωνικής-Δικοινωτικής Ομοσπονδίας, καθώς αυτοί επιμένουν σε παρθενογενέσεις και συνεταιρισμούς δυο ανεξαρτήτων κρατιδίων. Τους χαρίζουμε απλόχερα ένα κομμάτι της γης μας (αν όχι και σταδιακά ολόκληρη), μα παρόλα αυτά το φλέγον θέμα που αντικρύζουν τα δικά σας μάτια είναι η “ψεύτικη και φανατισμένη” ιστορία που διδάσκεται σήμερα στα σχολεία μας και καημός σας το πώς θα αλλάξει το συντομότερο για να γραφτεί η αλήθεια. Διότι μέχρι τώρα μεγαλώναμε στο ψέμα και στον φανατισμό, καλλιεργώντας παντού σκιές εθνικισμού! Αλήθεια, σκέφτονται και οι “συμπατριώτες” μας Τ/Κ ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους, να πράξουν μια τέτοια αλλαγή;

Η ελληνική μας παιδεία, πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά, πώς δεν θα εξαλειφτεί ποτέ! Όσο κι αν προσπαθείτε, όσο κι αν επιθυμείτε, όσο κι αν ελπίζετε! Είναι καιρός πλέον, το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και 34 χρόνια το πολύπαθο νησί μας, να επανατοποθετηθεί στις πραγματικές του βάσεις. Δηλαδή, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι σαν πρόβλημα ανάμεσα σε δύο κοινότητες.

“Ένας λαός αξίζει όσο η νεολαία του” και καλό είναι να μείνετε μακριά από την Ιστορία, για την οποία νιώθουμε καθημερινά όλο και πιο υπερήφανοι. Ας αντικρύσουμε κι ας καταλάβουμε ποιός είναι πραγματικά ο εχθρός και τι επίμονα επιζητά από εμάς!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ
Α.Κ.Μ. Ε.Φ.Ε.Ν
Οκτώβριος 2008

No comments: