Sunday, August 2, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εγκύκλιοι Υπουργού "Παιδείας;"

ΠΟΣΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ;

Οι εγκύκλιοι του Υπουργού...

Στον έντιμο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Δημητρίου Ανδρέα.

Στις 15 Νοεμβρίου διεξήχθη εκδήλωση στα περισσότερα σχολεία της Κύπρου, με αφορμή την καταδικαστέα ενέργεια αναγνώρισης των κατεχόμενών μας εδαφών ως “κράτος”. Διαβάστηκε λοιπόν, ως επακόλουθο της μαύρης αυτής επετείου, η εγκύκλιος που απέστειλε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατά την οποία ανέγραφε ότι “(…) επιδιώκουμε μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από τις συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τη δημιουργία μιας ομόσπονδης και επανενωμένης Κύπρου, με μια μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα … με αυτό το όραμα ζούμε και αγωνιζόμαστε, με την ελπίδα να μπορέσουμε σύντομα να γιορτάσουμε την ημέρα της επανένωσης και της δικαίωσης της μαρτυρικής μας πατρίδας”.

Επιδιώκουμε (ποιοί επιδιώκουμε ακριβώς θα ήταν σωστό και πρέπον να απαντηθεί) μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, του εποικισμού, της προσφυγιάς, επικαλώντας τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων κι όλα αυτά μέσα στα πλαίσια δημιουργίας μιας ομόσπονδης Κύπρου. Μήπως ο κ. Δημητρίου προβαίνει σε μια προσβλητική απαξίωση της νοημοσύνης των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών; Πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά μέσα από τις τάχα εξελικτικές συνομιλίες, που βλέπουμε καθημερινά ότι όχι μόνο δεν προχωρούν αλλά προσβάλλουν την κρατική μας οντότητα και παράλληλα την εθνική μας φυσιογνωμία; Πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και πώς θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο αφού σε μια προκειμένη δια-λύση Ομοσπονδίας οι Τούρκοι θα γίνονται κυρίαρχοι στον βορρά και συγκυρίαρχοι στον νότο; Πώς θα επανενωθεί η Κύπρος μας, αφού πρώτα θα επέλθει η διχοτόμηση και ο ρατσιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στους Έλληνες Κύπριους και στους Τούρκους, έποικους και μη; Ζείτε και αγωνίζεστε με αυτό το γελίο και ταυτόχρονα τραγικό όραμα να διακατέχει τον στενόμυαλο νου σας, όμως να είστε σίγουροι πως εμείς δε θα επιτρέψουμε ποτέ να επέλθει η τουρκοποίηση στο νησί μας, γιατί με την ομοσπονδία δε δικαιώνεται η μαρτυρική μας πατρίδα όπως γράψατε, αλλά πολύ απλά ενταφιάζεται και με τις ευλογίες μας.

Στην μετά από δυο μέρες εγκύκλιό του, όσον αφορά την Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου τελειώνει το μήνυμά του προσκαλώντας να “δώσουμε όλοι την υπόσχεση πως θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε με συνέπεια τη δημοκρατία, για την οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.”

Εδώ θα συμφωνήσουμε με τον κ. Υπουργό και πραγματικά θα υποσχεθούμε πως θα υπερασπιστούμε με ατελείωτη συνέπεια τη δημοκρατία της πατρίδος μας και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επέλθει η δικαίωση στον πολυβασανισμένο μας τόπο. Πάντοτε σκεπτόμενοι και γέρνοντας το προσκεφάλι προς το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδος μας και του νησιού μας, αντικρύζοντας τις ηρωικές θυσίες που πραγματοποιούσαν οι πρόγονοί μας, καθώς αντιμετώπιζαν τις υπερδυνάμεις των ξένων κατακτητών. ‘Ετσι, θα τιμούμε τα ηρωικά παλικάρια, όχι μόνο του Πολυτεχνείου αλλά και της Ελληνικής Επαναστάσεος και τους υπερασπιστές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνος.

Κι εδώ είναι το αποκορύφωμα, όπου γίναμε αποδέκτες της φαρσοκωμωδίας και δεν αντέξαμε να μην συντάξουμε μια έστω μικρή ανακοίνωση για τα γραφόμενα του κ. Υπουργού. Δεν έφταναν όλα τα άλλα και όμως τίποτα δεν πτόησε τον υπουργό να μιλήσει για τον αγώνα του 1955-59. 7 Δεκεμβρίου, αγαπητοί αναγνώστες της ανακοίνωσης αυτής, στα περισσότερα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης, διοργανώθηκε εκδήλωση για τους μαχητές της αντίστασης που έπεσαν υπέρ της δημοκρατίας και ο κ. Δημητρίου στο μήνυμά του, κατέγραψε ότι "ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και η μάχη των αγωνιστών του ’55-’59 δόθηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου" !!! Η πλέον φαρσοκωμωδία!

Αφού ο αγώνας του ’55-’59 πραγματοποιήθηκε για την “πολυπόθητη ανεξαρτησία” της Κύπρου μας, γιατί τον καταδιώκετε; Γιατί άτομα που πρόσκεινται στον ίδιο κομματικό χώρο με τον δικό σας, τον εξυβρίζουν στα σχολεία και στα γήπεδα, τον ατιμάζουν πάνω στους τοίχους και ανιστόρητα παιδιά δεν τον σέβονται διόλου; Πολύ απλά, διότι κανένας ήρωας δεν πέθανε για την ανεξαρτησία. Κανενός το αίμα δεν κύλησε για την “κολοβή ανεξαρτησία” που μας έδωσαν το 1960. Ούτε το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ούτε του Πετράκη Γιάλλουρου, ούτε κανενός από αυτούς δεν πότισε το δέντρο της λευτεριάς για να μας αποδοθεί το Σύνταγμα που μας παρέδωσαν το 1960. Συνεπώς κανείς δεν πολέμησε και κανείς δεν έσβησε στο ιερό αυτό χώμα για την ανεξαρτησία αγαπητέ κ. Υπουργέ.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν απλά για να καταλάβετε κι εσείς και όλοι σας, πως δεν μπορείτε να παίζετε με τη νοημοσύνη των μαθητών και των νέων. Δυστυχώς ή ευτυχώς -μάλλον δυστυχώς για εσάς-, βλέπουμε, ακούμε και κρίνουμε. Ζούμε μέσα στα σχολεία και βιώνουμε καθημερινά το προβατοειδές μονοπάτι που πορεύονται κάποιοι συμμαθητές μας και προσπαθούν να εντάξουν κι άλλους στους βατούς διαδρόμους του. Να είστε βέβαιος όμως, πως όσο περνά από το χέρι μας δε θα επιτρέψουμε ποτέ να επέλθει η σιωπή, οι ετσιθελισμοί και τα κομματικά συμφέροντα των οποιοδήποτε εις βάρος της Ελληνικής νεολαίας της Κύπρου μας. Δίνουμε το μήνυμα πως θα είμαστε εδώ και θα μας βρίσκετε πάντοτε μπροστά σας σε όποια κίνηση αφελληνισμού της ιστορίας μας προβαίνετε.

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, βλέπουμε, ακούμε και κρίνουμε. Για εμάς αυτό είναι Αυτονομία, αυτό συνεπάγη Ελευθερία λόγου, έκφρασης και βούλησης. Μην εμπαίζετε λοιπόν με την νοημοσύνη των μαθητών άλλο πια.

Εμείς μονάχα ελπίζουμε τέτοιου είδους εγκύκλιοι και υπουργικά μηνύματα, με τέτοια τραγελαφικά γραφόμενα, να μην ξαναδιαβαστούν από τους βοηθούς διευθυντές στα σχολεία μας. Όμως, σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί, δίνουμε την υπόσχεση πως θα είμαστε και πάλι εδώ “για να υπερασπιζόμαστε με συνέπεια τη δημοκρατία”, όπως άλλωστε χαρακτηριστικά γράψατε.

Δυστυχώς για εσάς ούτε θα σβήσουμε, ούτε θα κοιμηθούμε, ούτε θα συμβιβαστούμε…

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων
Δεκέμβριος 2008


*Η παρούσα ανακοίνωση έχει σταλθεί σε αρκετές εφημερίδες και έχει ήδη δημοσιευθεί σε μερικές. Ευχαριστούμε θερμά.

No comments: