Sunday, August 2, 2009

ANAKOINΩΣΗ: Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου, 1940

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ “ΟΧΙ” ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗΣΕ ΚΑΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ…

Εορτάζουμε για άλλη μια χρονιά, με τη βοήθεια του Θεού, την επέτειο μιας από τις λαμπρότερες εορτές του Έθνους μας• το ΟΧΙ που βροντοφώναξαν οι Έλληνες του 1940. Σε όλους μας είναι γνωστό το τι γινόταν στα κορφοβούνια της ορεινής Πίνδου και στα αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας, όλοι έχουμε διαβάσει για τα κρυοπαγήματα των Ελλήνων στρατιωτών, για τις κακουχίες και τις αντιξοότητες του πολέμου και σε όλους μας είναι γνωστό το ηχηρό ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά.

Σύσσωμo το Ελληνικό Έθνος προτίμησε τον δρόμο της τιμής, του θάρρους και του αγώνα παρά της ηττοπάθειας και της υποταγής. Οι Έλληνες μπορούσαν κάλλιστα να πουν ΝΑΙ, όμως προτίμησαν τον ανήφορο, τον πιο σωστό δρόμο. Αυτόν που επέλεξε κι ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες ,ο Κολοκοτρώνης το 1821, ο Διάκος στην Αλαμάνα, αυτόν που ακολούθησε κι ο Παλληκαρίδης στο δρόμο για την αγχόνη το 1957. Έτσι λοιπόν, σε μια ιστορική στιγμή όπου χώρες της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης υποτάσσονταν η μία μετά την άλλη στις φασιστικές-ναζιστικές δυνάμεις, το ηχηρό ΟΧΙ και η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων ήταν η αρχή του τέλους για τις δυνάμεις του άξονα. Ένα ΟΧΙ περίτρανο που ξεσήκωσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες• ένα ΟΧΙ δυνατό που ξεχείλισε απολύτως φυσιολογικά μέσα από τις ψυχές τους• ένα ΟΧΙ με κεφαλαία όπως όλα τα μεγάλα γεγονότα του Ελληνικού Έθνους που αρχίζουν και τελειώνουν με ένα “ΟΧΙ”.

Αυτό το ΟΧΙ, σαν άξιοι κληρονόμοι των προπατορικών επιταγών, έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να διατηρήσουμε αλώβητο και στις μέρες μας. Ταυτίζουμε με τη σειρά μας - χωρίς βέβαια να επικαλούμαστε οποιαδήποτε ομοιότητα με τους τότε ηγέτες κι αγνούς πατριώτες, διότι τέτοιο επίπεδο σύγκρισης δεν τίθεται καν - το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, με το ΟΧΙ που πρέπει κι εμείς σήμερα να αντιτάξουμε. Να φωνάξουμε ΟΧΙ στον ενδοτισμό και στην ηττοπάθεια• ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Κύπρου μας• ΟΧΙ στις συνεχείς παραχωρήσεις• ΟΧΙ στις τραγελαφικές θέσεις των Τούρκων και στις ψοφοδεείς έως και ανύπαρκτες αντεπιθέσεις των ηγετών μας• ΟΧΙ σε ένα γελοίο σχέδιο (δια)λύσης. ΟΧΙ!

Το ΟΧΙ που ακούτε, βγαίνει απ’ τις ψυχές κάποιων λίγων νέων, μαθητών και μαθητριών που προσπαθούμε με κάθε δυνατό μέσο να ακουστούμε, να δώσουμε να καταλάβετε σε εσάς κύριοι του δύσμοιρου αυτού τόπου, πως δεν κατρακυλούμε ούτε παρασυρόμαστε όλοι προς τον κατήφορο μαζί σας, δεν επιλέγουμε όλοι το αδιέξοδο των παραχωρήσεων, αλλά προτιμάμε καθαρό αέρα για να αναπνέουμε, ελευθερία και αγώνα. Προτιμάμε σαν νέοι και νέες, να έχουμε προγόνους τους πολεμιστές των βουνών της Πίνδου, τους αγωνιστές του 1821, τα παλληκάρια του 1955-59 κι όχι προέδρους-προδότες μιας υποτιθέμενης δημοκρατικής χώρας, κανένα Χριστόφια, κανένα Αναστασιάδη, κανένα πολιτικάντη, κανένα καρεκλοκένταυρο, κανένα κομματάρχη.

Επιμένουμε λοιπόν να διατηρούμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε για τους ηρωικούς αγωνιστές του Βορειοηπειρώτικου Έπους και να θυμόμαστε την εθνική ενότητα με την οποία αγωνίστηκαν τότε και με την οποία εμείς σήμερα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του νησιού μας, έχοντας πάντοτε υψωμένα τα τρόπαια του πνεύματος και τα λάβαρα της δικαιοσύνης, όπως ταυτόχρονα και της δημοκρατίας, η οποία αναγεννήθηκε και πλαισιώθηκε μέσα στους κόλπους του Ελληνικού Έθνους.

“Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγέρθην σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ.” Ι.Μεταξάς.

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!
Α.Κ.Μ. Ε.Φ.Ε.Ν
Οκτώβριος 2008

No comments: