Sunday, August 2, 2009

Κύριε Υπουργέ, δράξασθαι πρώτα Παιδείας και Ιστορίας!

Άρθρο του Σ. Ιακωβίδη στην στήλη ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ,
της καθημερινής εφημερίδας Η σημερινή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, με τη συμπεριφορά του, προκαλεί πολιτική και άλλη ζημιά στον πρόεδρο Χριστόφια. Είναι πρόβλημα του Προέδρου τι θα κάνει. Ο Ανδρέας Δημητρίου, όμως, είναι υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Με τις δράσεις, τις ενέργειες, τις αντιδράσεις του σε θέματα Παιδείας και Ιστορίας προκαλεί το παιδευτικό και ιστορικό συναίσθημα των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτό είναι μέγα πρόβλημα, που αφορά όλους μας, πολίτες και κόμματα. Παρακολουθούμε την πορεία του υπουργού και ιδιαίτερα τις πρόσφατες, ενώπιον τηλεοπτικών φακών, εκρήξεις και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του. Οι πολίτες, που είδαν και άκουσαν πρόσφατα τον υπουργό Παιδείας να επιτίθεται μαινόμενος κατά της φιλολόγου Μαρίας Στεφάνου, έμειναν εμβρόντητοι και ενεοί από τον έκδηλα μη συγκαλυπτόμενο αυταρχισμό του. Η προσωπική επίθεση, που έκανε εναντίον υφισταμένης του, για τη γνωστή υπόθεση του ανεβάσματος θεατρικού έργου από τα εγκλωβισμένα Ελληνόπουλα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, αποκάλυψε έναν υπουργό οργισμένο, εκτός εαυτού, που δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την κατάσταση.

Δεν θα αναλύσουμε την προσωπικότητα του υπουργού αλλά τα έργα του. Και τα έργα του προκαλούν καθημερινά τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και, φυσικά, πολιτικά κόμματα και την ευρύτερη κοινωνία. Αντί ο υπουργός να ασχοληθεί με τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας και του εκσυγχρονισμού της, επιδόθηκε σε μιαν απίστευτη προσπάθεια επιβολής του σε μιαν υφισταμένη του. Και γιατί; Για να επιβάλει τη διδαχή συγκεκριμένου θεατρικού έργου, που να ανταποκρίνεται στο στόχο της χρονιάς, δηλ. τη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και επαναπροσέγγισης με τους Τ/κύπριους. Δεν θα τον ρωτήσουμε αν οι σύντροφοί του στα κατεχόμενα επιδεικνύουν τον ίδιο, με αυτόν, ζήλο να επιβάλουν στα Τουρκόπουλα να επαναπροσεγγίσουν τα Ελληνόπουλα. Απλώς θα διερωτηθούμε αν στο Υπουργείο Παιδείας απέλιπεν, πλέον, η σοβαρότητα και η προσγειωμένη αντιμετώπιση μιας οδυνηρής πραγματικότητας.

Τα Ελληνόπουλα του Ριζοκαρπάσου είναι υπό τουρκική κατοχή. Ζουν και μαθαίνουν όσα ελληνικά γράμματα τούς επιτρέπει ο Αττίλας. Βιώνουν στο πετσί τους, κάθε στιγμή, την πιο βάναυση και βάρβαρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Είναι σκλαβωμένα. Γύρω τους λυσσομανούν, απειλούν, εκφοβίζουν, χιλιάδες έποικοι. Το κατοχικό καθεστώς στέλνει ψευτοαστυνομικούς μέσα στις σχολικές αίθουσες, ενώ διεξάγεται μάθημα. Ερωτούμε τον υπουργό: Θα διδάξετε σε αυτά τα παιδιά επαναπροσέγγιση με τον κατακτητή τους, με το διώκτη και καταπιεστή τους; Θα επιβάλετε σε αυτά τα Ελληνόπουλα να συναγελάζονται ή να τραγουδούν ερωτικά ελληνικά δημοτικά τραγούδια στους έποικους; Θα τα διδάξετε να αγαπούν και να ανέχονται τον Τούρκο τύραννο, αντί να στερεώσετε στην ψυχή και στο πνεύμα τους τη δύναμη της αντίστασης, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, των ελληνικών καταβολών και της Ιστορίας τους; Στο Ριζοκάρπασον βρήκατε να εφαρμόσετε τα αριστερά σας ιδεολογήματα;

Και επειδή αναφερόμαστε στην Ιστορία, καλούμε τον υπουργό Παιδείας να μελετήσει, επιτέλους, Ιστορία, διότι όσα μαργαριτάρια εκφεύγουν του έρκους των οδόντων του, όχι μόνο εξοργίζουν τους πολίτες αλλά και τον εκθέτουν ως ακαδημαϊκό. Γνωρίζει, ασφαλώς, ότι «όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν». Και δύσποτμος όστις την διαστρεβλώνει ή την υποτάσσει σε κομματικά και ιδεολογικά σύνδρομα. Κύριε υπουργέ: Δράξασθαι πρώτα Παιδείας και Ιστορίας. Προπάντων, αφήστε ήσυχα τα Ελληνόπουλα της Καρπασίας. Τη μόνη επαναπροσέγγιση που έχουν μέγιστη ανάγκη, είναι με την Ιστορία και την ελληνική Παιδεία. Για να αντέξουν την τουρκική δουλεία.

No comments: