Sunday, August 2, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τάσσος Παπαδόπουλος

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Καλό ταξίδι...


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μετά την πολύμηνη του μάχη με τον καρκίνο, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής 12/12/08. Όπως ανακοινώθηκε ο θάνατός του επήλθε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Με το διάγγελμά του, τον Απρίλιο του 2004, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Κυπριακού λαού για το έκτρωμα του σχεδίου Ανάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έμεινε στην ιστορία με την φράση του: “Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα.”

Στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο τέως πρόεδρος άφησε τα λόγια και τις φράσεις που πρέπει και οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο του σήμερα.
“Αναγνωρίζεται η οντότητά της (Τουρκοκυπριακή κοινότητα) ως «νόμιμο συνιστών Κράτος». Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της Τουρκοκυπριακής υπηκοότητας γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Ομοσπονδιακού Κράτους, με το καθεστώς των ισότιμων «συμπροέδρων» και ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή των εκπροσώπων του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος Κράτους, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και σε όλες τις ειδικές Επιτροπές και Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

“Με λίγα λόγια «αγοράζουμε ελπίδα», με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της Τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία.”

“Με άλλα λόγια, το Σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θέλουμε τη λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Διότι σε αυτό το ερώτημα, η καθολική απάντηση είναι «ναι». Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το Σχέδιο Ανάν επιφέρει την επανένωση ή αν διαιωνίζει τη διαίρεση και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση και υπογραφή μας.”

“Το Σχέδιο Ανάν, δεν οδηγεί στην επανένωση των δύο Κοινοτήτων αλλά αντίθετα προωθεί το μόνιμο διαχωρισμό με περιορισμούς στη διακίνηση, εγκατάσταση, στο δικαίωμα κτήσεως περιουσίας, στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και των άλλων χωριστικών στοιχείων του.”

“Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.”

“Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.”

“Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.Σε καλώ να πείς στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.”

Αιωνία η μνήμη, λοιπόν, στον τελευταίο πολιτικό που βροντοφώναξε ΟΧΙ στα συμφέροντα των ξένων και στις αισχρές κινήσεις τους επί του Κυπριακού μας προβλήματος. Ενός προβλήματος εισβολής και παράνομης κατοχής του 37% των εδαφών μας κι όχι ενός προβλήματος - παρεξήγησης ανάμεσα σε δυο κοινότητες.

Ας είναι τα λόγια του, οδηγός για τους σημερινούς πολιτικούς, κυβερνώντες, συγκυβερνώντες κι αντιπολιτεύσεις.
Να ενθυμάστε όμως πως όποιο δρόμο κι αν θελήσετε να ακολουθήσετε κύριοι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, προέδροι και υπουργοί, εμείς σαν νεολαία του βασανισμένου και δύστυχου τούτου τόπου, δεν θα επαναπαυτούμε ΠΟΤΕ και με τίποτα λιγότερο από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Την υπέρτατη αξία που μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν τόσες και τόσες γενιές πριν από τη δική μας.


Καλό ταξίδι κ. Τάσσο Παπαδόπουλε.


Ευχαριστούμε.


No comments: